De Componist

Ligging
Middenin de wijk Terwijde, in het stadsdeel Leidsche Rijn, staat woonzorgcentrum De Componist. In het appartementencomplex aan de Georg Jarnostraat zijn zes woningen bestemd voor in totaal 36 bewoners met dementie. Dat is precies waar De Componist voor staat, kleinschalig wonen in een huiselijke omgeving.
De Componist staat in een rustige omgeving, maar er is genoeg te beleven. Om de hoek zit een basisschool en het winkelcentrum is vlakbij. Het NS-station Terwijde ligt op loopafstand. Het St. Antoniusziekenhuis staat in de wijk. Voor de deur ligt het Waterwinpark. De locaties De Drie Ringen en De Ingelanden van AxionContinu staan eveneens in Leidsche Rijn.

Kleinschalig wonen
In De Componist wonen mensen met 24-uurs zorg. De zes kleinschalige woongroepen voor dementerende ouderen bevinden zich op de begane grond en de eerste etage. De woningen van AxionContinu met de huisnummers 14, 16, 18, en 20 zijn gevestigd op de begane grond en de eerste etage en hebben de ingang aan de Georg Jarnostraat. De centrale ingang van de woningen met huisnummers 381A en 381B is om de hoek aan de Operettelaan. Alle woningen zijn onderling verbonden met afsluitbare deuren.

Iedere bewoner beschikt over een eigen zit-/slaapkamer. Een woongroep heeft een huiskamer met keuken en een badkamer. Hier en rondom de woning vinden de meeste activiteiten plaats en brengen de bewoners met hun huisgenoten de dag door. Er is een mooie, binnentuin waar bewoners graag gebruik van maken.    

Persoonlijke benadering
In de woongroep vormen de bewoners samen een huishouden. Er wordt bijvoorbeeld in de woning gekookt en de bewoners eten samen. Wie dat prettig vindt, kan meehelpen in het huishouden. Bijvoorbeeld aardappels schillen of meegaan met boodschappen doen bij de supermarkt. Zo wordt een huiselijke, vertrouwde sfeer gecreëerd. Het streven is de eigenheid, gewoontes en leefwijze van de bewoners zo veel mogelijk tot hun recht te laten komen. Dat vraagt om een individuele benadering. Daarbij wordt gekeken naar de belevingswereld van een bewoner. Wie is iemand, wie was men vroeger, wat vindt iemand fijn en waar ligt de belangstelling? Daar wordt de persoonlijke benadering op afgestemd. Uiteraard in nauw overleg met familie en mantelzorgers, die hun naaste natuurlijk het beste kennen.
Op De Componist biedt AxionContinu ook geestelijke ondersteuning.

Om in aanmerking te komen voor verblijf of opname in De Componist is een indicatie noodzakelijk. Hiervoor kunt u zich wenden tot het Centrum voor Indicatiestelling ofwel het CIZ (www.ciz.nl).

Vragen?
Wilt u meer weten over De Componist? Neem dan contact op met het Servicebureau van AxionContinu. Ook voor vragen over de wachtlijst of andere zorg- en dienstverlening van AxionContinu kunt u terecht bij ons Servicebureau. Via een keuzemenu komt u in contact met onze medewerkers, die u graag met raad en daad terzijde staan 
t 030 - 282 22 77 
e servicebureau@axioncontinu.nl.

Activiteiten
Een medewerker welzijn en 2 verzorgenden bieden wekelijks een gevarieerd activiteitenaanbod. Deze activiteiten vinden plaats in de huiskamers of in de centrale ruimtes zoals de hal of buiten de locatie. Activiteiten worden soms in een groep uitgevoerd en soms individueel. Er is de mogelijkheid om spelletjes te doen, er zijn diverse creatieve activiteiten, zang en muziek en ook bak- en kookactiviteiten.

Bewegen is belangrijk, het vermindert de onrust, zorgt voor een prettig gevoel en houdt de spieren en gewrichten los. Er worden diverse beweegactiviteiten aangeboden waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende materialen. Informatie hierover is te vinden op het maandschema.

In januari en september start er een nieuw seizoen en komt er een nieuwe gids van het Activiteitenprogramma uit, waar informatie over welzijn en de bijbehorende activiteiten in staat. In de zomer is er een speciaal zomerprogramma met bijbehorende gids.

Klik hier voor de zomerkrant van De Componist.

Uitstapjes
Er worden ook activiteiten buiten de locatie georganiseerd. Denk aan uitstapjes naar het museum met het ' 'Vrijdag museumdag project', maar ook naar de dierentuin of de kerstshows in tuincentra.

Vrijwilligers
Een team van twintig enthousiaste, trouwe vrijwilligers helpt bij de organisatie en uitvoering van de activiteiten. Wij willen graag meer met vrijwilligers werken dan we nu al doen in de Componist. Heeft u interesse voor vrijwilligerswerk kijk dan eens naar de vacatures op deze site. 

De vrijwilligers coördinator van De Componist is:
andra Visee
e.: svisee@axioncontinu.nl

Vragen?
Heeft u vragen over bovenstaande dan kunt u terecht bij:
Sandra Hoogstadt, afdelingsmanager De Componist
e.: speul@axioncontinu.nl 
t.: 030 - 686 63 30