Dagactiviteitencentrum De Bijnkershoek

Kunt u een steuntje in de rug gebruiken om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen? Dan is Dagactiviteitencentrum De Bijnkershoek voor u een uitkomst! Het dagactiviteitencentrum van De Bijnkershoek is een voorziening voor mensen met lichamelijke beperkingen en geheugenproblemen. Het centrum biedt zorg, een prettige, zinvolle dagbesteding en sociale contacten onder professionele begeleiding in groepsverband. U kunt hierdoor langer thuis blijven wonen.

Op het dagactiviteitencentrum werkt dagelijks een team van gediplomeerd verzorgenden en activiteitenbegeleiders. Naast mogelijkheden tot contact en verzorging, krijgt u een uitgebreid programma aangeboden afgestemd op uw mogelijkheden en beperkingen. Een dag op het dagactiviteitencentrum heeft een vast programma met een vaste structuur. U kunt hierbij denken aan samen koffie drinken, de krant voorlezen, geheugenspel, gymnastiek, creatieve en ontspannende activiteiten. Daarnaast wordt soms individuele behandeling of begeleiding aangeboden door bijvoorbeeld de fysiotherapeut of de psycholoog.

Veel bezoekers komen op twee of drie vaste dagen per week naar Dagactiviteitencentrum De Bijnkershoek. Dit is afhankelijk van de cliënt of de mantelzorger. De dagactiviteiten beginnen om 10.00 uur en eindigen om 15.30 uur.

Voor wie?
Dagactiviteitencentrum De Bijnkershoek is bedoeld voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel die, als aanvulling op de mantelzorg of professionele hulp thuis, extra ondersteuning nodig hebben om in hun dagelijkse leven te blijven functioneren.
Het kan bijvoorbeeld zijn:
• Dat het door dementie of hersenletsel lastig is om de dagen te structureren;
• Dat mensen ernstige fysieke beperkingen hebben, bijvoorbeeld door de ziekte van Parkinson;
• Dat er thuis onvoldoende ondersteuning van mantelzorg of vrijwilligers is;
• Dat mantelzorgers (tijdelijk) ontlast moeten worden.

Turkse en Marokkaanse ouderen
Dagactiviteitencentrum De Bijnkershoek heeft een aantal groepen speciaal voor ouderen van Turkse of Marokkaanse afkomst die zorg en hulp nodig hebben. Er is een groep voor Turkse vrouwen en een voor Turkse en Marokkaanse mannen. Daarnaast is er in De Gasperilaan een dagactiviteitencentrum gevestigd voor Marokkaanse vrouwen, Marhaban.

De belegleiders van deze groepen hebben dezelfde culturele afkomst als de bezoekers en ook de ruimte is geheel ingericht naar eigen specifieke culturele en religieuze waarden. Het programma wordt afgestemd op de wensen en behoeften van deze ouderen en bevat activiteiten als koken, voorlichting, geheugenspel, gymnastiek, handwerken. In overleg met de ouderen wordt het contact met de familie en de huisarts onderhouden. Er wordt ook aandacht besteed aan individuele vragen. Verder kunnen de bezoekers gebruik maken van een lunch, afgestemd op islamitische culturele en religieuze voorschriften.

Indicatie nodig
Voor het dagactiviteitencentrum en het vervoer heeft u een indicatie nodig. U kunt zich hiervoor aanmelden bij het buurtteam in uw wijk. Uw huisarts en de medewerkers van het dagactiviteitencentrum kunnen u daarbij helpen. Zodra het indicatiebesluit binnen is, maken medewerkers een afspraak met u en uw familie voor een kennismaking.

Wanneer zijn dagactiviteiten niet geschikt?
Het is niet altijd (meer) mogelijk om aan dagactiviteiten mee te doen:
• als het bezoek aan het dagactiviteitencentrum lichamelijk te belastend is.
• als het functioneren in een groep niet goed (meer) kan.
Besluiten hierover worden genomen door een team met verschillende deskundigen.

Meer informatie
Güler van der Wekken, afdelingsmanager Dagactiviteitencentrum De Bijnkershoek
e.: gvanderwekken@axioncontinu.nl
t.: 06 - 3059 9284

Bezoekadressen
Dagactiviteitencentrum De Bijnkershoek
Van Bijnkershoeklaan 250
3527 XL Utrecht

Marhaban, dagactiviteitencentrum voor Marokkaanse vrouwen
De Gasperilaan 116-118
3527 GH  Utrecht