Lezingen en workshops voor hoger opgeleiden met dementie

Een lezing over de werking van het immuunsysteem. Of een workshop luisteren naar muziek van Bach. In De Ingelanden en bij de dagbehandeling in Koningsbruggen staat het gewoon op het programma. De deelnemers zijn bewoners en cliënten die hoger opgeleid zijn en behoefte hebben aan activiteiten die bij hen passen.

Jeannette Blok, afdelingsmanager van de dagbehandeling en casemanager dementie, komt bij mensen thuis. Ze merkte dat er een groep mensen is die wel ondersteuning nodig heeft, maar zich niet thuis voelt in de bestaande groepen van de dagbehandeling. “Zij hebben een andere leefstijl en een bredere belangstelling. Denk aan cultuur en muziek. Het is belangrijk dat er een dagbehandelingsgroep is, die bij deze leefstijl aansluit,” zegt zij. In samenspraak met een psycholoog en een specialist ouderengeneeskunde begon de dagbehandeling in 2016 daarom met een ‘sociëteit’ voor hoger opgeleiden. Twee dagen per week komen de deelnemers bij elkaar in Koningsbruggen.

Drie jaar eerder startten Lieke Sonderman en Marijke Verkade een Wetenschapscafé voor deze doelgroep in De Ingelanden. Elke twee weken organiseert Marijke, medewerker welzijn, het Wetenschapscafé. Steeds wordt er een lezing gehouden, meestal door een student. Sinologie, de relativiteitstheorie en 3D-printen zijn onderwerpen die al langs zijn gekomen.

Bewoners met hersenletsel en bewoners die dementeren komen naar het Wetenschapscafé. “Ik heb er eens een slapende mevrouw naartoe gebracht. Ik wist dat ze het leuk zou vinden. Aan het einde was ze klaarwakker en heel alert. ‘Wat was het fijn en interessant,’ zei ze. Ik ben ook altijd verbaasd over de relevante vragen die mensen stellen.” Geregeld houdt Marijke een ‘brainstormsessie’ waarin zij mensen vraagt waar zij een lezing over zouden willen horen. De werking van het immuunsysteem was een van de interesses.

Jeannette geeft aan dat hoger opgeleiden niet ‘beter’ zijn dan andere mensen. “Zij hebben andere interesses en daar sluiten wij bij aan.” Marijke: “Deze mensen moeten op een andere manier geprikkeld en aangesproken worden. Tijdens een lezing die gerust een uur kan duren, vinden zij herkenning.”

Meer informatie?
Informatie over de dagbehandeling in Koningsbruggen, ook over de sociëteit, vindt u hier.
Informatie over De Ingelanden vindt u hier.

Terug naar het verhalenoverzicht.