Voorveldse Hof

In de nieuwe wijk Veemarkt, aan de oostkant van de stad Utrecht, is in de zomer van 2016 de nieuwste locatie van AxionContinu geopend: Voorveldse Hof. Dit is het thuis van 56 bewoners met dementie. Zij wonen in zeven kleinschalige groepswoningen.

Kleinschalig wonen
In Voorveldse Hof wonen mensen met 24-uurs zorg. Verdeeld over vier bouwlagen zijn er zeven woningen, voor elk acht bewoners. Een woning heeft een grote gemeenschappelijke huiskamer met open keuken. Iedere bewoner heeft een eigen kamer met sanitair. Bewoners kunnen vrij door het hele gebouw en de (besloten) binnentuin lopen. De ‘biodynamische’ verlichting in de gemeenschappelijke ruimtes is aangepast aan het bioritme van de bewoners. Het licht verandert in de loop van de dag van kleur. Van ‘activerend’ in de ochtend, naar ‘rustgevend en ontspannend’ in de avond.

‘Goed leven’
Voorveldse Hof staat voor ‘Goed leven’. Bewoners kunnen hier op een goede en prettige manier wonen en leven, met alle beperkingen die dementie met zich meebrengt. Zij behouden daarbij zo lang als mogelijk hun eigen identiteit. Niet de intensieve zorgbehoefte, maar het wonen in een veilige woonomgeving staat centraal. De deskundige medewerkers kennen de persoon achter de bewoner, weten wat zijn of haar behoeften en gewoontes zijn.

Dagelijks leven
In de woning wordt, met ondersteuning van de medewerkers, het dagelijks leven vormgegeven. De krant wordt gelezen, er wordt koffie gedronken, samen gekookt en gegeten, een spelletje gedaan. De sfeer in de woning zorgt ervoor dat de bewoners zich veilig en thuis voelen.

Familie
Familie blijft een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven van de bewoner. De medewerkers kijken met de naasten hoe zij samen de bewoner kunnen bieden wat hij of zij nodig heeft. En via Familienet, een soort Facebook, worden informatie en wetenswaardigheden snel en vertrouwelijk uitgewisseld.

Deskundige zorg
In Voorveldse Hof werken deskundige zorgmedewerkers. Aan Voorveldse Hof zijn verder een specialist ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, diëtist en een geestelijk verzorger verbonden. Als het nodig is, kunnen andere deskundigen worden ingeschakeld.

Voorveldse Hof in de wijk
Voorveldse Hof ligt middenin de nieuwe woonwijk Veemarkt. In het grand café kunnen wijkbewoners terecht voor een kopje koffie.
Voor bewoners is in de omgeving genoeg te beleven. Een wandeling naar de sportterreinen in de wijk bijvoorbeeld, waar altijd wel trainingen of wedstrijden aan de gang zijn. Aan de overkant van de weg ligt het mooie recreatiegebied Voorveldse Polder.
En het mooie, rustige volkstuinencomplex De Pionier, dat aan de rand van Veemarkt ligt, is zeker een bezoekje waard.

De zorgmedewerkers zijn verantwoordelijk voor de (individuele) activiteiten op de woningen. Te denken valt aan gym, creatieve activiteiten, koken en bakken en de Belevenistafel. Zij kunnen hiervoor gebruik maken van de expertise en ondersteuning van de medewerkers welzijn die op het Voorveldse Hof werken. Deze twee medewerkers welzijn verzorgen als aanvulling een gevarieerd en uitgebreid activiteitenaanbod. Deze activiteiten worden 2 wekelijks bekend gemaakt in een weekschema.Hierdoor hebben ze de mogelijkheid om snel in te spelen op vragen en wensen van bewoners en familie. Deze activiteiten vinden veelal plaats in het Grand café, mede hierdoor zijn medewerkers welzijn toegankelijk en een vast gezicht van de locatie. Ook familieleden zijn welkom om aan te sluiten bij de activiteiten.

Bewegen
Bewegen is belangrijk, zeker voor mensen die dementeren. Bewegen vermindert de onrust, zorgt voor een prettig gevoel en houdt de spieren en gewrichten los. In het Voorveldse Hof worden er wekelijks beweegactiviteiten aangeboden waarbij soms gebruik gemaakt wordt van materialen.

Uitstapjes
Er worden met regelmaat activiteiten buiten de locatie georganiseerd. Denk aan de uitstapjes naar het museum met het 'Vrijdag museumdag project', maar ook naar de dierentuin of de kerstshows in tuincentra.

Vrijwilligers
Een team van bijna 40 enthousiaste, trouwe vrijwilligers helpt bij de organisatie en uitvoering van de activiteiten. Regelmatig werken we samen met vrijwilligersorganisaties als Stichting Present, Utrecht Cares en de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

De vrijwilligers coördinator van Voorveldse Hof is:
Monique den Boer
e.: mdenboer@axioncontinu.nl 

Vragen?
Met vragen over de activiteiten kunt u terecht bij:
Ragonda van der Spek, afdelingsmanager Voorveldse Hof
e.: rvanderspek@axioncontinu.nl  
t.: 030 - 282 24 40

Zorg en verblijf in Voorveldse Hof wordt bekostigd vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Om te worden opgenomen, is een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig,

Vragen?
Wilt u meer weten over locatie Voorveldse Hof? Neem dan contact op met het Servicebureau van AxionContinu. Ook voor vragen over de wachtlijst of andere zorg en dienstverlening van AxionContinu kunt u terecht bij ons Servicebureau.
Via een keuzemenu komt u in contact met onze medewerkers, die u graag met raad en daad terzijde staan.
t 030 - 282 22 77 
e servicebureau@axioncontinu.nl

Naam
De naam Voorveldse Hof verwijst naar de voormalige Voorveldse Polder, die hier vroeger lag en in de loop der tijden is volgebouwd. Veel namen in de omgeving herinneren aan dit verleden, zoals de Voorveldselaan.
De wijk in deze voormalige Voorveldse Polder heet Veemarkt. Vanaf de jaren zestig werd op deze plek de wekelijkse veemarkt van Utrecht gehouden. Namen van de nieuwe straten verwijzen daarom naar koeien en schapen.

Het gebouw
Architectenbureau Wiegerinck is de ontwerper van het gebouw. Het idee is dat het pand van buiten de uitstraling heeft van een ‘stadspaleis’, maar binnen kleinschalig en geborgen van karakter is. De hoogte met de verticale lijnen zorgt voor een grootsteedse allure die past bij Utrecht. Het kleinschalige heeft de architect eveneens tot uitdrukking laten komen in de gevel. De huiskamers met grote vensters naar de straat onderscheiden zich van de ramen van de kamers van de bewoners.

Indeling
Verdeeld over vier bouwlagen zijn er zeven woningen, voor elk acht bewoners. Een woning een grote gemeenschappelijke huiskamer met open keuken. Iedere bewoner heeft een eigen kamer met sanitair.

Er is een ‘zintuigactiveringsbadkamer’ met een ligbad waar alle bewoners gebruik van kunnen maken. Op de benedenverdieping is een grand café, dat grenst aan een (besloten) binnentuin.

Speciale elektronica (Domotica) zorgt voor extra toezichtmogelijkheden, waardoor bewoners zoveel mogelijk bewegingsvrijheid hebben. Zo kunnen zij vrij door het gebouw en de binnentuin lopen. ’s Nachts zijn bewegingssensoren actief.

Verlichting
Voorveldse Hof heeft bijzondere, ‘biodynamische’ verlichting in de gemeenschappelijke ruimtes. Het betekent dat de verlichting zich aanpast aan het bioritme van de bewoners. Het licht verandert van kleur. De ‘kleurtemperatuur’, zoals het wordt genoemd, past zich in de loop van de dag aan. Van ‘activerend’ in de ochtend, naar ‘rustgevend en ontspannend’ in de avond.
Bijzonder is de verlichting in de gangen. Die is zo aangepast, dat lampen geen schaduwen veroorzaken. Mensen met dementie kunnen hun eigen schaduw als beangstigend ervaren.