De Componist

Ligging
Middenin de wijk Terwijde, in het stadsdeel Leidsche Rijn, staat woonzorgcentrum De Componist. In het appartementencomplex aan de Georg Jarnostraat zijn zes woningen bestemd voor in totaal 36 bewoners met dementie. Dat is precies waar De Componist voor staat, kleinschalig wonen in een huiselijke omgeving.
De Componist staat in een rustige omgeving, maar er is genoeg te beleven. Om de hoek zit een basisschool en het winkelcentrum is vlakbij. Het NS-station Terwijde ligt op loopafstand. Het St. Antoniusziekenhuis staat in de wijk. Voor de deur ligt het Waterwinpark. De locaties De Drie Ringen en De Ingelanden van AxionContinu staan eveneens in Leidsche Rijn.

Kleinschalig wonen
In De Componist wonen mensen met 24-uurs zorg. De zes kleinschalige woongroepen voor dementerende ouderen bevinden zich op de begane grond en de eerste etage. De woningen van AxionContinu met de huisnummers 14, 16, 18, en 20 zijn gevestigd op de begane grond en de eerste etage en hebben de ingang aan de Georg Jarnostraat. De centrale ingang van de woningen met huisnummers 381A en 381B is om de hoek aan de Operettelaan. Alle woningen zijn onderling verbonden met afsluitbare deuren.

Iedere bewoner beschikt over een eigen zit-/slaapkamer en badkamer. Een woongroep heeft een huiskamer met keuken. Hier en rondom de woning vinden de meeste activiteiten plaats en brengen de bewoners met hun huisgenoten de dag door. Er is een mooie, binnentuin waar bewoners graag gebruik van maken.    

Persoonlijke benadering
In de woongroep vormen de bewoners samen een huishouden. Er wordt bijvoorbeeld in de woning gekookt en de bewoners eten samen. Wie dat prettig vindt, kan meehelpen in het huishouden. Bijvoorbeeld aardappels schillen of meegaan met boodschappen doen bij de supermarkt. Zo wordt een huiselijke, vertrouwde sfeer gecreëerd. Het streven is de eigenheid, gewoontes en leefwijze van de bewoners zo veel mogelijk tot hun recht te laten komen. Dat vraagt om een individuele benadering. Daarbij wordt gekeken naar de belevingswereld van een bewoner. Wie is iemand, wie was men vroeger, wat vindt iemand fijn en waar ligt de belangstelling? Daar wordt de persoonlijke benadering op afgestemd. Uiteraard in nauw overleg met familie en mantelzorgers, die hun naaste natuurlijk het beste kennen.
Op De Componist biedt AxionContinu ook geestelijke ondersteuning.

Om in aanmerking te komen voor verblijf of opname in De Componist is een indicatie noodzakelijk. Hiervoor kunt u zich wenden tot het Centrum voor Indicatiestelling ofwel het CIZ (www.ciz.nl).

Vragen?
Wilt u meer weten over De Componist? Neem dan contact op met het Servicebureau van AxionContinu. Ook voor vragen over de wachtlijst of andere zorg- en dienstverlening van AxionContinu kunt u terecht bij ons Servicebureau. Via een keuzemenu komt u in contact met onze medewerkers, die u graag met raad en daad terzijde staan 
t 030 - 282 22 77 
e servicebureau@axioncontinu.nl.

Een medewerker welzijn en twee verzorgenden bieden wekelijks een gevarieerd activiteitenaanbod. Deze activiteiten vinden plaats in de huiskamers, de centrale hal of buiten de locatie. Cliënten kunnen informatie hierover vinden op de weekschema’s.
 In januari en september start telkens een nieuw seizoen en komt er een nieuwe gids van het Cultureel Programma uit, waarin alle informatie over welzijn staat. In de zomer is er een speciaal zomerprogramma.

Bewegen
Ook op latere leeftijd is bewegen belangrijk. Zeker voor mensen die dementeren. Bewegen vermindert de onrust, zorgt voor een prettig gevoel en houdt de spieren en gewrichten los. Ook in de Componist bieden we beweegactiviteiten aan, soms maken we gebruik van materialen.

Uitstapjes
We organiseren ook activiteiten buiten de locatie. Denk aan de  uitjes naar het museum met het 'Vrijdagmuseum project', maar ook naar de dierentuin of de kerstshows in tuincentra.

Vrijwilligers
Wij zouden graag meer met vrijwilligers willen werken dan we nu al doen in de Componist. Heeft  u interesse voor vrijwilligerswerk kijk dan eens naar de vacatures op deze site.

Vragen?
Heeft u vragen over bovenstaande dan kunt u terecht bij de Teammanager welzijn van de Componist.